Bleščeč DAN

Čiščenja kuhinje se moramo lotiti celovito, da bodo rezultati odlični, nadaljnje vzdrževanje pa toliko lažje. Za vas imamo nekaj napotkov:


1. Najprej se je treba lotiti pospravljanja splošnega nereda v kuhinji. Uredite in izpraznite vse površine, da lahko začnete s temeljitim čiščenjem (pospravite živila, sperite oziroma zložite umazano posodo v pomivalni stroj, neuporabne stvari odvrzite).
2. Sledi čiščenje večjih naprav v kuhinji, kot so hladilnik (preglejte datume izteka, neuporabna živila odvrzite, uporabna pa smiselno razporedite in očistite poličke), pečica, pomivalni stroj …
3. Nato se lotite brisanja kuhinjskih predalov in površin. Med brisanjem le teh, lahko tudi smiselno razporedite predmete v kuhinji, da bo vse na svojem mestu. Pomembno je, da začnemo čistiti od stropa proti tlom, da ne bi naknadno stresali umazanije na že očiščene površine.

Uporabljajte biološka čistila.
Da kuhinjskih površin ne boste poškodovali z agresivnimi kemikalijami, se čiščenja lotite s hitro pripravo bioloških pripomočkov, ki se najdejo v vsakem gospodinjstvu:


– Za čiščenje steklenih predelov uporabite sodo bikarbono. Zmešajte jo z vodo v razmerju 3:1, nalijte v razpršilo, popršite na predele, ki jih želite očistiti in obrišite.
– Korito iz nerjavečega jekla zdrgnite z mešanico kisa in sode bikarbone, sperite z vodo in temeljito obrišite.
– Lesene površine obrišite z vlažno krpico. Zaščitite jih lahko z mešanico iz litra vode in 50 g pšeničnih otrobov – pustite, da v vodi zavrejo in jih precedite skozi cedilo ter zdrgnite lesene predele.
– Trdovratne madeže boste z marmornih ploščic najlažje odstranili z mešanico limone in kisa.
– Za čiščenje štedilnika si lahko pripravite mešanico vode in kisa, zmešajte ju v razpršilo, poškropite, pustite stati nekaj minut in zdrgnite. Za boljši učinek lahko dodate še sodo bikarbono.

4. Ko je kuhinja čista, se posvetimo še tlom – pri tem izberemo ustrezno sredstvo za čiščenje, glede na material. Za konec lahko dodamo še nekaj doma narejenih blazinic, napolnjenih s sivko – trik: posušene cvetove sivke stresemo v neuporabne nogavice (najlonke), jih zavežemo in pregnetemo toliko, da sivka odda vonj ter jih umestimo v elemente. S tem bomo odgnali molje in poskrbeli za svež vonj.

5. In še najpomembneje – pospravljajte sproti! S tem si boste prihranili veliko časa, vaš DAN se bo začel prijetneje, vsak obrok pa boste pripravili z užitkom!

Video